KEDİLERDE SAĞLIK MUAYENESİ

KEDİLERDE SAĞLIK MUAYENESİ

Sağlıklı yaşam muayenesi, hasta bir kedinin muayenesinin aksine sağlıklı görünen bir kedinin rutin tıbbi muayenesidir. Sağlıklı yaşam muayenesi aynı zamanda ‘check-up’ veya ‘fiziksel muayene’ olarakta adlandırılabilir. Yani odak noktamız, OPTİMAL SAĞLIĞIN KORUNMASIDIR.

KEDİM NE SIKLIKLA SAĞLIK MUAYENESİNDEN GEÇMELİ?

Bu sorunun cevabı, kedinizin yaşına ve mevcut sağlık durumuna bağlıdır. Erken yavruluk döneminde, aylık olarak sağlık muayeneleri önerilirken, ortalama yetişkin kedi için yıllık sağlık muayeneleri normdur ve orta yaşlı, geriatrik kediler için altı ayda bir muayene önerilir.

“BİR TAKVİM YILININ BİR KEDİNİN HAYATINDA YEDİ YILA EŞİT OLDUĞU YAYGIN BİR YANILGIDIR.”

Evcil hayvanlar insanlardan daha hızlı yaşlanır. Bir takvim yılının bir kedinin hayatında yedi yıla eşit olduğu yaygın bir yanılgıdır. Aslında bir takvim yılında bir kedi, bir insanın hayatındaki dört ila on altı yıla eşdeğer yaşlanabilir. Bu çarpıcı farkın nedeni, yavru kedilerin çok hızlı bir şekilde olgunluğa erişmeleri ve doğrusu bir yaşına kadar ergenler veya genç yetişkinler olmalarıdır; bu nedenle ilk doğum günlerinde 15-16 yaşındaki bir çocuğa eşdeğer olarak kabul edilirler. İkinci yıl boyunca yaşlanma hızı biraz yavaşlar, böylece kediniz ikinci doğum gününe kadar 24-25 yaşındaki bir insana eşdeğer olur. Bundan sonra yaşlanma oranı, takvim yılı başına yaklaşık 4 kedi yılına sabitlenir. Bu, kedilerin yaklaşık 6 yaşına kadar orta yaşlı olduğu ve 11 ile 14 yaş arasındaki yaşlılar olarak kabul edildiği anlamına gelir.

Veterineriniz, kedinizin yaşına, yaşam tarzına ve sağlık durumuna göre ne sıklıkta sağlık muayenesi yaptırmanız gerektiğini size aktarır.

VETERİNER HEKİMİM SAĞLIK MUAYENESİ SIRASINDA NEYİ KONTROL EDECEK?

Rutin bir sağlık muayenesi sırasında veteriner hekiminiz size kedinizin diyeti, egzersizi, su içme alışkanlığı, solunumu, davranışı, alışkanlıkları, çöp kutusu alışkanlıkları, yaşam tarzı (içeride veya dışarıda) ve genel sağlığı hakkında sorular soracaktır. Veterineriniz ayrıca kedinizin fiziksel muayenesini yapacaktır.

VETERİNER HEKİMİM FİZİKSEL MUAYENE SIRASINDA NEYİ KONTROL EDER?

Fiziksel muayene, kedinizin genel görünümünü gözlemlemeyi, steteskopla göğsünü dinlemeyi ( oskültasyon ) ve vücudun belirli bölgelerini hissetmeyi ( palpasyon ) içerir.

Veterineriniz aşağıdakileri gözlemleyerek veya denetleyerek:

  • Kedinizin genel uyanıklık düzeyi ve çevresine olan ilgisine
  • Kedinizin genel vücut durumu – evcil hayvanınızın uygun vücut ağırlığına ve vücut durumuna sahip olup olmadığına (ne çok şişman ne çok zayıf).
  • Tüylerin genel durumu- aşırı kuruluk, aşırı yağlılık, kepek varlığı, aşırı dökülmesine
  • Gözler – kızarıklık, akıntı, şişlik, göz kapaklarında varsa anormalliklere
  • Kulaklar – akıntı, kalınlaşma, tüy dökülmesi, koku, ağır siyah kalıntılara
  • Burun ve yüz – simetri, akıntı, kedinizin ne kadar iyi nefes aldığı, cilt kıvrımları veya diğer belirgin problemlerle ilgili herhangi bir problem olup olmadığına
  • Ağız ve dişler – tartar oluşumu, periodontal hastalık, tutulan süt dişleri, kırık dişler, aşırı tükürük salgısı, dudak çevresinde lekelenme, ağız içinde veya çevresinde ülserlere

bakıp muayenesini tamamlar.

Veterineriniz oskültasyon yaparak:

  • Kalp – anormal kalp atış hızı, kalp ritmi (“atlanan vuruşlar” veya “ekstra vuruşlar”) veya kalp üfürümlerini dinler.
  • Akciğerler – artan veya azalan nefes seslerinin kanıtlarını dinler.

Veterineriniz palpe ederek:

  • Nabız – oskültasyon sonuçlarına bağlı olarak, veterineriniz aynı anda göğsü dinleyebilir ve nabzı arka bacaklarda hissedebilir.
  • Baş, boyun ve arka ayak bölgesindeki lenf düğümleri – şişlik veya ağrıyı arar.
  • Boğaz – tiroid bezlerinde anormalliklerin kanıtı arar.
  • Bacaklar – topallık, kas problemleri, sinir problemleri, patiler veya ayak tırnakları ile ilgili problemler vb. arar.
  • Karın – bu organların normal veya anormal görünüp görünmediğini ve herhangi bir rahatsızlık belirtisi olup olmadığını değerlendirmek için idrar kesesi, böbrekler, karaciğer, bağırsaklar, dalak ve mide bölgelerini değerlendirir.

SAĞLIKLI YAŞAM MUAYENESİ SIRASINDA BAŞKA NELER KONTROL EDİLEBİLİR?

Veterineriniz, sağlıklı yaşam muayenesinden önce kedinizin dışkısının taze bir örneğinin alınmasını önerecektir. Bu örnek işlenecek ve parazit yumurtalarının varlığı için mikroskobik olarak değerlendirilecektir. Yavru kedilerin çoğunda bağırsak parazitleri olduğu için aylık dışkı muayeneleri son derece önemlidir. Ayrıca paraziter hastalıklarının görülme sıklığının yüksek olduğu bir bölgede yaşıyorsanız, veteriner hekiminiz kalp kurdu testi de önerebilir.

“Tam bir sağlık muayenesinin parçası olarak, veterineriniz genellikle sağlık tarama testleri önerecektir.”

Kediler için önerilen iki ana sağlık testi kategorisi vardır: tam kan sayımı (CBC), biyokimya profili. Her kategoride, veterineriniz testin ne kadar kapsamlı olması gerektiği konusunda size tavsiyede bulunacaktır. Belirgin sağlık şikayetleri olmayan daha genç kedilerde nispeten basit testler yeterli olabilir. Orta yaşlı, yaşlı veya geriatrik kedilerde daha kapsamlı testler önerilir. Daha yaşlı kediler için, ek sağlık tarama testleri, kalp, akciğerler, böbrekler ve karaciğer gibi iç organların boyutunu ve görünümünü değerlendirmek için göğüs veya karın radyografilerini veya kemiklerde veya eklemlerde dejeneratif değişikliklerin kontrolü için, iskelet sisteminin radyografilerini içerebilir.

BU EK TESTLER NEDEN ÖNERİLİR?

Kediler size nasıl hissettiklerini söyleyemezler ve bunun sonucunda siz farkına varmadan hastalık ortaya çıkabilir. İşleri daha da karmaşık hale getirmek için, hayatta kalma içgüdülerinin bir parçası olarak, çoğu kedi erken evrelerde hastalık belirtilerini gizleyecektir. Bu, kedinizin bariz veya tanınabilir herhangi bir sorun göstermeden önce bir sağlık durumunun oldukça ilerleyebileceği anlamına gelir. Fiziksel muayene sırasında bazı erken uyarı işaretleri veterineriniz tarafından tespit edilebilir veya altta yatan sorunları düşündüren ince değişiklikler bulunabilir ve yukarıda ana hatlarıyla belirtildiği gibi daha ileri testler için önerilerde bulunulabilir. Kediniz bariz hastalık belirtileri göstermeden önce bir hastalık veya durum tespit edilebilirse, sorunu geri dönüşü olmayan bir hasar oluşmadan önce yönetmek için adımlar atılabilir ve başarılı bir sonuç için prognoz iyileşir. Ek olarak, erken teşhis ve tedavi, genellikle bir hastalık veya problemin kedinizin yaşam kalitesini etkileyecek kadar ilerlemesini beklemekten daha az maliyetlidir. Sağlık muayeneleri ve testleri özellikle yaşlı kedilerde önemlidir, çünkü altta yatan hastalığın mevcut olma olasılığı daha yüksektir. Yaşlı kediler için altı ayda bir muayenelerin tavsiye edilmesinin nedeni budur.

KEDİMİ SAĞLIKLI YAŞAM MUAYENESİNE HAZIRLAMAK İÇİN YAPMAM GEREKEN BİR ŞEY VAR MI?

Veteriner hekiminizden randevu alırken, ziyaretten önce kedinizin aç olarak gidip gitmeyeceğini sormalısınız. Ayrıca taze dışkı örnekleri getirmeniz gerekip gerekmediğini sormalısınız. Kedinizin yediği mamanın markasını ve türünü, ailenizin herhangi bir sofra kırıntısı ile besleyip beslemediğiniz, kedinize herhangi bir takviye verip vermediğiniz ve ailede herhangi birinin herhangi bir sorun fark edip etmediğiniz gibi bazı temel bilgileri hazırlayın. Bu aynı zamanda, sahip olabileceğiniz tüm endişeleri not almanız ve tüylü arkadaşınız için en uygun sağlık bakım stratejileri hakkında araştırma yapmanız gereken zamandır.

Leave A Reply