Kedi ve Köpeklerde Böbrek Yetmezliği

Kedi ve Köpeklerde Böbrek Yetmezliği

İnsanlarda olduğu gibi hayvan dostlarımızda da tüm organların hayati önemi bulunmaktadır. Bu bakımdan herhangi bir organda yaşanan anomali, canlının yaşamını tehdit edebilir veya yaşam kalitesini düşürebilir. Canlıların vücutlarına aldıkları tüm besinler, organlar tarafından işlenir ve yararlılar kullanılmak üzere alınır, bunun neticesinde ortaya çıkan atık ürünler vücuttan dışarı atılır. İşte böbrekler de tam da burada devreye girer. Vücutta oluşan, zararlı maddeler böbrekler aracılığıyla idrarla birlikte atılır. Böbreklerin herhangi bir nedenle yeteri kadar ya da hiç çalışmaması durumunda üre, keratinin gibi yararsız maddeler vücutta, kanda birikir. Dolayısıyla da pek çok organ işlevsiz hale gelir ya da işlevlerini gerektiği kadar yerine getiremezler.

 

Kedi ve köpeklerde böbrek hastalığı belirtileri nelerdir?

Böbrek hastalıklarının en temel belirtisi normal dışı bir sıklıkla idrar çıkılmasıdır. Eğer gün boyu evcil hayvanımızla berabersek, onun normalde ne sıklıkta idrar yaptığını biliriz. Şüpheye düşülen bir durumla karşı karşıya kalındığında kedi ya da köpeğin normal rutinden fazla sıvı alıp almadığı gözlenmeli ve buna göre idrar sıklığı kontrol edilmelidir. Ancak eğer evcil dostumuzda akut böbrek yetmezliği gibi bir sorun varsa bu durumda gün boyu hiç idrara çıkılmaz. İşte bu sorun çok ciddi ve hayati bir meseledir. Böbrek hastalığı durumunda böbrek, vücuttaki toksinleri temizlemeye çalışırken canlıda protein kaybı yaşanır. İşte bu gibi durumlarda da hızlı kilo kaybı ortaya çıkar. Bu sebeple kedi ya da köpeğiniz normal dışı hızlı bir şekilde kilo kaybettiğinde ya da iştahsızlık yaşadığında ciddi bir sağlık sorununun varlığından şüphe etmelisiniz. Böbrek hastalığından kaynaklanan iştahsızlık dolayısıyla kedi ve köpeklerde güçsüzlük, halsizlik ve daha önceki dönemlere oranlara hareketsizlik gözlenir. Bunlarla birlikte vücutta, kanda toksinlerin birikmesi dolayısıyla meydana gelen mide bulantısı ve kusmalar da böbrek hastalığı belirtisi olarak düşünülebilir. Potasyum kaybından kaynaklanan kusma olduğundan dolayı evcil dostunuz daha güçsüz ve halsiz olacaktır. Ayrıca zararlı atık maddelerin vücuttan atılamaması durumu sindirim sisteminde, midede ülsere neden olabilmektedir. Bahsedilen bu semptomlardan bir ya da birkaçının birlikte görmeniz halinde mutlaka hekiminize danışınız.

Kedi ve köpeklerde böbrek hastalıkları nasıl teşhis edilir?

 

Böbrek hastalıklarının yukarıda sayılan belirtilerinin pek çoğu normal dönemlerde de rastlanabilecek şikayetlerdir. Bununla birlikte bu belirtiler başka basit hastalıkların habercisi olabileceğinden fazla önemsenmeyebilir. Ancak evcil dostlarında yukarıda sayılan belirtilerden bir ya da birkaçını görenlerin veteriner hekime başvurmaları durumunda sorunun iç yüzü aydınlanacaktır. Böyle durumlarda genellikle idrar ve kan tahlilleri yapılır ve gerekirse diğer muayene yöntemleri, ultrason muayenesi kullanılarak hastalık teşhis edilir. Bu düzlemde kandaki üre ve keratinin seviyesi ile birlikte SDMA testi daha belirleyici olmaktadır.

Leave A Reply