KEDİLERDE KALP HASTALIKLARI

KEDİLERDE KALP HASTALIKLARI

Malesef sadece insanlarda değil, kedilerdede kalp hastalıkları sıklıkla gözlenmektedir. Bu hastalıklar edinsel olabildiği gibi doğmasalda seyredebilir. Çoğu kedi ırkı kalp hastalıklarına yatkın olarak dünyaya gelir. Örnek vermek gerekirse Maine Coon, British shorthair, Scottish Shorthair, Sphynx ve Norveç Orman Kedisi sayılabilir.
Kedilerde kalp hastalığı denilince tabiki akla ilk olarak ‘’Hipertrofik Kardiyomyopati’’ veya ‘’HCM’’ hastalığı gelir. Kalp kası kalınlaşıp sertleşir ve iyi kasılamaz. Kesin nedeni bilinmemekle beraber Tiroid, yüksek tansiyona sebep olan hastalıklar gibi bazı hastalıklar bunu tetikleyebilir.

Peki kedimizin kalp hastalığı olduğunu nasıl anlayacağız?

Bunun için 2 yol vardır; ya kedimiz bize bazı erken semptomları gösterecektir ki bunlar: kilo kaybı, çabucak yorulması koşmak bile istememesi, iştahsızlık, solunumda güçlük gibi sizin tarafınızdan da farkedilebilir olanlardır ya da aşılama öncesi (özellikle predispose ırklar için) veya özellikle 7 yaş üzeri geriatrik kedilerde rutin muayenelerde hekim tarafından tanı koyulmasıdır.
Bu hastalıkların tanısında en önemlisi Ekokardiyografik muayenedir fakat genellikle bazı kalp hastalıklarında artan biyomarkerların ölçülmesi, röntgen, tansiyon, EKG ölçümü gibi ek uygulamalar gerekmektedir.
Kalp hastası kedimizin tedavisi mümkün mü?
Malesef aynı insanlardaki gibi çoğu kalp hastalığının tedavisi yoktur, kalp kasındanki hasar geri döndürülemez fakat hekiminiz tarafından farklı kalp ilaçları reçete edilebilir ve bunlar kalbin atış hızını azaltmak, kalp kasını gevşetmek gibi çeşitli etkilere sahiptir.
Patent Ductus Arteriosus (PDA) ve bazı morfolojik anormallikler tanı koyulduktan sonra gerek duyulursa hekim tarafından görülen en uygun zamanda cerrahi olarak düzeltilebilir.
Kalp hastasının takibi nasıl olmalı?
Hekim tarafından uygulanan ilaç ve diet gibi uygulamaları takiben senelik olarak veya gerekliyse hastalığın şiddetine göre daha erken periyotlarda mutlaka gerekli tetkikler tekrarlanıp kontrol altında tutulmalıdır.
Unutmayın kalp hastalığı teşhisi konulan kediler ömür boyu ilaç kullanacaktır ve hastalığın şiddetine göre çeşitli kısıtlamalar gelecektir, erken teşhis kedinizin kalan ömrünü daha rahat geçirmesi için çok önemlidir.

Leave A Reply